Rintje Ritsma

Rintje Ritsma, ook wel bekend als De Beer van Lemmer, is een zeer succesvolle Nederlandse langebaanschaatser. Hij werd vier keer wereldkampioen allround en zes keer Europees kampioen allround, waarmee hij samen met Sven Kramer recordhouder is.
Tijdens de Olympische Winterspelen van 1994, 1998 en 2006 won hij in totaal twee zilveren en vier bronzen medailles.
Ritsma wilde betere topsportfaciliteiten door middel van een commercieel schaatsteam en verliet zodoende in 1995 als eerste de kernploeg van de KNSB voor een eigen gesponsorde schaatsploeg: Sanex (vanaf april 2000 verder onder de naam TVM). Hiermee legt hij de basis voor de schaatssport zoals dat tegenwoordig wordt bedreven.
In september 2008 maakte Rintje bekend vanwege rugklachten te stoppen met langebaanschaatsen.
Ritsma heeft twee keer aan de top van de Adelskalender (wereldranglijst voor het allroundschaatsen) gestaan waarvan de tweede periode de langste was: van 7 februari 1997 tot 26 januari 2000 (1085 dagen).

In september 2008 presenteerde de Bob- en Slee Bond Nederland (BSBN) in Papendal Ritsma als teammanager. Tot en met de Olympische Winterspelen van 2010 bleef hij teammanager van Team NL bij de Nederlands bobslee- en skeletonteam.

Als hobby reed Rintje van 1997 t/m 2009 op het Circuit van Zandvoort in verschillende (autorace) cups mee. Sinds 2009 rijdt hij in de koningsklasse van de motorsport het ONK Superbikes mee. In deze sport kan Ritsma volledig zijn ei kwijt.
Na drie seizoenen in het team van Bertus Folkertsma gereden te hebben, was hij klaar voor zijn eigen raceteam, wat hij samen met zijn partner Youandi Mazeland opzette.
Rintje rijdt samen met Jarco Grotenhuis onder de naam ‘De Hollandsche Jongens’. Met dit team verzorgt Rintje dagen op het Circuit.

Na zijn schaatscarriere heeft Rintje zich op verschillende vlakken georienteerd, waarna hij uiteindelijk besloot op een duurzame en milieuvriendelijke manier te willen ondernemen.
Een goed bewaard geheim en een van de redenen van zijn succes als schaatser is dat Ritsma het snel koud heeft. Zijn motto om zo snel mogelijk bij de finish te zijn om zich vervolgens weer bij de kachel te kunnen warmen, komt bij zijn eigen onderneming echt tot zijn recht. Hij introduceert een nieuwe manier van kostenbesparend verwarmen: de pelletkachel.

Zijn enorme ondernemersinzicht in combinatie met zijn sportverleden maakt Rintje een gewild spreker op events.